Primjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom

Zakon o zaštiti obitelji s djecom donijela je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na sjednici održanoj dana 28.6.2017. godine,  objavljen u “Službenim novinama HNŽ” broj: 7/17, dana 19.7.2017. godina, a primjena istoga počinje 1.10.2017. godine.

Zakonom je određeno da, Centar za socijalni rad, na čijem području osoba odnosno obitelj ima prebivalište, obavlja djelatnost zaštite obitelji s djecom.

Prema navedenom Zakonu, obitelj s djecom ostvaruje sljedeća prava:

a) dodatak na djecu (djetetom, u smislu ovog zakona, smatra se osoba do navršenih 18 godina),

b) naknada umjesto plaće ženi – majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta,

c) novčana pomoć ženi – majci koja nije u radnom odnosu i

d) jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta.

Dokumentaciju za priznavanje prava na dodatak na djecu, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, novčanu potporu ženi-majci koja nije u radnom odnosu i jednokratnu potporu za opremu novorođenog djeteta, podnositelj zahtjeva podnosi u originalu ili ovjerenoj preslici.

Dokumentacija za priznavanje navedenih prava ne može biti starija od šest mjeseci.

Ako stranka podnosi zahtjeve za ostvarivanje više prava, dokumentacija priložena uz jedan od zahtjeva koristit će se u postupku odlučivanja i po drugim zahtjevima.

Zahtjev za dječiji dodatak

Zahtjev priznavanje ženi majci koja je u radnom odnosu

Zahtjev priznavanje ženi majci koja nije u radnom odnosu

Zahtjev za JNP novorođenog djeteta