“Promocija udomiteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljskog staranja”

Predstavnici Ustanove “Centar za socijalni rad Grada Mostara” prisustvuju na okruglom stolu  “Promocija udomiteljstva kao vid zaštite djece bez roditeljskog staranja” koju organiziraju UNICEF BiH i Fondacija INFOHOUSE dana 13.3.2018. godine u Američkom kutku u Mostaru.

Ovaj okrugli stol bi trebao da doprinese povećanju broja djece u udomiteljstvu i poboljšanju uvjeta i starndarda udomiteljskih obitelji kao preduvjet za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljskog staranja. Cilj događaja jeste buditi i razvijati svijest o značaju udomiteljstva, udomiteljskih obitelji i značaj koji obitelj ima na psihički razvoj djeteta, formiranje njegove osobnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje.

Projekat se provodi u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci, a u njega će biti uključeno stotinu djece iz domova, udomiteljskih  i bioloških obitelji. Osim djece, u aktivnostima projekta sudjeluje preko 160 potencijalnih udomitelja, te roditelji, nastavnici, ali i ključni politički, društveni i socijalni akteri u lokalnim zajednicama.

Po riječima pomoćnice ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Janje Milinković, primjena Zakona o udomiteljstvu u FBiH počinje 15. ožujka 2018. godine, a na području HNŽ-a educirano je osam obitelji koje mogu biti udomitelji,  pozvala je obitelji koje žele biti udomitelji djeci bez roditeljske skrbi ili djece u riziku od razdvajanja od obitelji, da se prijave najbližem centru za socijalni rad te informiraju o tome kako mogu postati udomitelji.

Kazala je kako Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi organizira edukacije za udomitelje koje će provoditi i u ovoj godini, dodavši kako se udomiteljstvom ne može baviti nitko tko nije prošao tu edukaciju.

”Započeli smo i projekt transformacije dječjeg doma gdje razvijamo nove servise, a otvorit ćemo i dom za majku i dijete, odnosno za molodobne trudnice s djetetom do 6 mjeseci gdje želimo pomoći malodobim trudnicama da prevaziđu poteškoće odgoja”, kazala je Milinković.

Cilj udomiteljstva i transformacije da dijete odrasta u ubitelji.